31 oktober 2006

Låt foten sitta kvar

Det är fint att jobba på Utrikesdepartementet (UD). Väldigt fint. Allra finast är utlandstjänstgöring, såvida inte denna utspelar sig i något "yxland".

Men låt inte detta sken bedra: Trots att det alltså är fint att jobba på UD kryllar det av inkompetenta befattningshavare även på denna statliga myndighet. Kompetensnivån bestäms liksom på alla andra statliga myndigheter av Peters princip.

Idag ser vi flera exempel på detta, när personalansvariga Anne Marie Dierlauer tar tillbaka vad hon sade i Sydsvenskan igår. Nu är det inte längre Kent Ekeroths sd-medlemskap och hans förtigande av medlemskapet som orsakade avskedandet från ambassaden i Tel Aviv, när är det istället att Ekeroth använt sin tjänstedator på ambassaden för privata ändamål, nämligen att blogga och att diskutera på SDU:s webbforum.

Fru Dierlauer förefaller alltså vara en av de inkompetenta på UD. Hon trampade i klaveret när hon igår angav UD:s verkliga skäl för att göra sig av med Ekeroth, vilket är illa nog. Idag försöker hon så att dra ut foten ur klaveret genom en pinsam efterrationalisering. Vem tror hon att hon lurar? Den kompetente befattningshavaren hade förstått att det bästa i den här situationen är att knipa käft.