23 oktober 2006

Pim Fortuyns världsåskådning

"Våra koloniala erövringar inspirerades och leddes av en aggressiv kristendom som om tvunget gick över lik. En livskraftig aggressiv kultur som andra kulturer inte kunde sätta sig emot. Kännetecknande för moderniteten är att den kristna kulturen numera saknar denna aggressivitet och även förkastar den. Det gör den kristna kulturen sårbar gentemot andra kulturer som varken har vitalitet eller innehåll - vilket till största delen gäller den muslimska kulturen."
Per-Erik Wentus har enligt min åsikt nedtecknat den mest klarsynta betraktelsen över Pim Fortuyn och hans politik. Han har även fått med ett klassperspektiv på den romersk-katolske Fortuyn och det sedan länge tredelade holländska samhället. Analysen finns upplagd på Ett nytt arbetarpartis valsajt -06.

Kommer det att dyka upp någon svensk Pim Fortuyn? Klart är att Jimmie Åkesson inte tänker axla en sådan mantel. Sverigedemokraterna är ett sekulärt parti, för vilket kristendomen inte kan ha mer än en betydelse som bärare av folkliga seder och bruk.