17 oktober 2006

Provokationer från SD mot AFA

Björn Söder erkänner idag i Aftonbladet att han faktiskt varit beväpnad med spray, när han blev sparkad i armen av en militant vänsteraktivist vid mötet i Eslöv. Jag hade faktiskt väntat mig mer av Björn, som är gammal jägarsoldat. Han erkänner också att han inte varit ensam om att ha burit (färg-)spray vid mötet. Mycket pekar idag på provokationer från Sd:s sida, och inte någon helt överraskningsattack från AFA:s sida. Händelseförloppet tyder på att vad som AFA uppger i sin kommuniké över händelserna i stort överensstämmer med verkligheten:

"En polisman står vid ingången så vi går runt huset och går in genom den öppna dörren på baksidan. Folk spelar musik, skriker, tjoar och är glada - allt för att störa Sverigedemokraterna. Då rusar några Sverigedemokrater ut ur möteslokalen. De börjar kalla folk för "jävla pack" och knuffa på oss. Aktivister börjar då skrika åt sverigedemokraterna och knuffa tillbaka.

Mitt i detta så tar Sverigedemokraternas Björn Söder upp en försvarsspray och sprutar ut genom möteslokalens dörrar samtidigt som han stänger dörren. En aktivist som inte vill bli sprayad sparkar då igen dörren och Björn Söders arm kommer i kläm...Detta var ingen planerad attack. Den uppstod efter provokationer från Sverigedemokraterna.
"
Utfall och verbala provokationer från odisciplinerade sd:are alltså, och denna bild bevisar också att SD Lunds Erik Almqvist tagit en stol som tillhygge, uppenbarligen med tanken att bruka våld.

Jag tolkar det hela som att Sd:s officiella ickevåldstaktik i själva verket lett till mycket mer våld och förstörelse än vad som varit nödvändigt. Från Sd-håll har man efterlyst framtida polisbrutalitet som en lösning på konflikten mellan Sd och den militanta vänstern, något som kanske provokationerna i Eslöv avsetts frammana. Men polisen kan ni glömma, polisen sitter i justitieministerns knä!

Den lösning som är bäst sedd ur Sd:s synvinkel, och som orsakar minst våld, är mitt beprövade recept av något dussin samtränade och råbarkade mötesvakter, utrustade med limkokade basebollträn. Hade en sådan grupp funnits på plats i Eslöv är jag övertygad om att situationen lösts på ett mycket lugnare sätt, sannolikt med ett fredligt möte och med en fredlig demonstration en bit bort från huset.

  • Ändring av vem som lyft en stol till vapen gjord 2006-10-17 kl. 21.30.