22 oktober 2006

UNT hårdgranskar SD

Upsala Nya Tidning (UNT) inleder idag en artikelserie om Sverigedemokraterna. Håkan Holmberg (fp) ger en en inledning till artiklarna på ledarplats; och hans ord illustreras av en demonstrationsbild från 1991 där SD kräver "nej till rösträtt för utlänningar".

Holmberg uppehåller sig vid sverigedemokratiska programpunkter som att en person bara kan ha en enda nationell identitet, en formulering som det faktiskt är undertecknad som är upphovsman till. Han instämmer med den borgerliga fraktionen inom Sd i att det är den nationalistiska principen som negativt skiljer ut Sd från andra partier, där SD ser identiteten som mer eller mindre medfödd medan andra partier ser människans identitet som grumlig och föränderlig.

Ledarsticket från Holmberg är läsvärt, och hans analys företer fler tecken på intelligens än vad som är vanligt på svenska tidningar, och detta trots att det är UNT det idag handlar om.

På samma agitatoriska nivå befinner sig artikeln "När SD kom till byn" av Daniel Berglund. Artikeln skildrar hur SD sakta trängt in i Älvkarleby, den kommun som Berglund upplever som SD:s styrkepunkt i Uppland. Han fortsätter sedan en bit in i Tierps kommun, där vi får veta att Joakim Larsson, för dagen kommunfullmäktig i Uppsala, under mitten av 1990-talet i hemorten Örbyhus spred flygblad med texten
Vi måste utvisa alla snyltare och parasiter som de senaste åren har kommit till Sverige.
Flygbladen ska ha resulterat i att gatans parlament drev ut 12 invandrarfamiljer från Örbyhus. Mer om Larsson och SD Älvkarleby får vi veta redan i morgon, när nästa artikel kommer.